miércoles, 27 de octubre de 2010

diari menorca ENTREVISTA MARC MOLL Les herbes medicinals a Menorca



Si hi ha un expert amb herbes i plantes medicinals, aquest és en Marc Moll Marques, nascut i resident a Ciutadella de Menorca. En Marc va rebre formació com a tècnic forestal a Navarra. Titulat com a fito terapeuta, quiromasagista i Flors de Bach. Està en posició de la Carta de Mestre Artesà Herbolari Jardiner, atorgada per el Govern Balear. Ikebanista per l’escola mexicana D´loto d’art floral japonès i teràpies naturals.
Ha participat en diversos cursos relacionats amb el medi ambient i l’impacta ambiental. Professor de Capatàs Forestal per escoles-tallers en Menorca. Ha contribuït com a professor de jardineria en plantes autòctones en diferents tallers organitzat per l´Ajuntament de Ciutadella. Ha publicat alguns llibres sobre plantes de Menorca i és conegut en el programa de IB3 de “Herbes Màgiques”, ara acaba de regressar de Bolivia.
Sr. Marc Moll. ¿Com neix en vostè la inquietud i interès per les plantes?
Neix primer per connexió de la família amb el camp, avis pagès i l’altre carboner, el pare aficionat als bolets i a l’hortal. De petits amb les germanes i el pare fèiem moltes excursions; d’aquí va néixer la connexió amb les plantes i amb els anys cada vegada es fa més forta.
Vostè acaba de venir de Bolívia. ¿Que hi ha fet allà?
Vinc d’estudiar plantes medicinals i la cosmovisió andina. La importància de les plantes medicinals com una part d’un tot, en els rituals quotidians, la (connexió home) planta, la planta com ser savi, la importància de les tradicions amb les plantes dels nostres avantpassats, els coneixements que han deixat i son molt útils.
¿A part de Bolívia ha fet estudis de plantes medicinals en altres països?
No a l’estranger, sí al país basc, Navarra / Pamplona, on hi vaig residir quan estudiava i m’hi vaig formar com a tècnic forestal.
¿Quin lloc ocupa Menorca amb herbes i plantes, comparat amb altres indrets que vostè ha visitat?
En aquest moment en Menorca com molts altres indrets, esta recuperant la tradició o l’ús de les plantes medicinals, que havia decaigut. És difícil dir quin lloc ocupa, potser encara guarda més tradicions que altres llocs, ja que hi ha una relació molt directe entre els illencs i la natura.

¿Coneixem els menorquins i valorem les nostres plantes i les seves qualitats i aplicacions?
De cada vegada més, ja que fa uns anys hi va a ver una davallada en tot el que era tradicions antigues. Avui en dia al contrari des de la jardineria en planta autòctona, cultius tradicionals i biològics, l’ús de les plantes medicinals, ha recuperat l´interès dins la població, i esta passant a molts indrets del món, aquesta mateixa cosa.
Sr. Marc, vostè treballa varies tècniques. ¿A que ens referim quan parlem de fitoterapeuta i quiromasagista?
Fitoterapeuta (herbolari), es la teràpia que cura amb plantes medicinals i quiromassatge, és el massatge realitzat amb les mans per descongestionar, desbloquejar, alleugir dolors o relaxar el cos.
¿I quan parlem de Flors de Bach?
Les flors de Bach, son uns preparats destinats a recuperar la salut d’un punt de vista global, ja que equilibra les emocions i pautes mentals, a part de millorar el físic. Estan fetes de la pròpia vibració o energia subtil de la planta, normalment de la flor.
¿Que és la teràpia del despertar conscient?
Esta enfocada a que cadascú es responsabilitzi de la seva vida, d’una manera més conscient, i agafi el camí de la seva pròpia curació. Aprofitar les malalties i els conflictes per poder créixer, sense fer-nos víctimes de ells. L’ajut dels elixirs, cromoteràpia i constel•lacions familiars, son les eines que utilitzo.
¿Amb que consisteix la teràpia de les Constel•lacions familiars?
Es una tècnica per posar ordre i sanar, aspectes familiars en conflicte, problemes personals, exclusions familiars, etc. I per tenir més consciència de conflictes que no es veuen, trobant un camí de solució.
Vostè elabora essències, ungüents i infusions a partir de plantes i herbes de Menorca. ¿Requereix això tenir un laboratori especial?
Sí, és millor tenir un petit laboratori per higiene on pots tenir el material específic per a fer els productes i tenir on guardar-los.
Infusions, essències, ungüents... Alternatives als medicaments farmacèutics o complements?
Son tècniques alternatives, en moltes ocasions és un complement i l’avantatge es que son naturals i no agressives per la salut. I sobre tot no tenen efectes secundaris.

Acostumem a prendre infusions digestives , tranquil•litzants etc. Pel nostre compte. Poden tenir igual que els medicaments contra indicacions o afectes secundaris?
Hi ha plantes que son inofensives, algunes s’han de prendre puntualment. Per afer un tractament curatiu s’ha de consultar a un especialista, per algunes plantes que son incompatibles amb alguns medicaments o malalties, i a mes s’ha de fer pautes curatives, perquè el cos es recol.loqui.
¡Quantes varietats de plantes medicinals te catalogades a Menorca?
Entre autòctones i cultivades, podríem parlar d’unes 1000
Hem parlat de herbes i plantes medicinals. ¿ Ni ha també de verinoses a Menorca?
Sí, i moltes plantes verinoses son molt curatives, però s’empra una dosi mínima, només la pot utilitzar un expert. Hi ha sa Morella Vera que seria molt verinosa en ús intern i, en canvi és molt útil per ús extern com son les empastes. Per això és important coneixer ses herbes i sabre perquè serveixen.
¿Quines herbes hauríem de tenir sempre a casa?
A casa hauríem de tenir tem, romaní, camamil•la, fonoll, plantatge, coa de cavall, trepó centaure, arangí, i conèixer les seves aplicacions i utilitats.
Sr. Marc, vostè organitza tallers, excursions . Dona xerrades i conferències. ¿També fora de Menorca?
Si ho he fet a Mallorca, Eivissa, Barcelona i Bilbao.
Vostè ha escrit alguns llibres. ¿Tots sobre les plantes i les seves propietats?
No, apart sobre etnobotanica, l’ús de les plantes al llarg de l’historia dels menorquins, usos de tot tipus: agrícola, farratges, cistelleria, fusteria etc.
Vostè te un programa de tardor de tallers i excursions per Menorca. ¿ A quins participants en edats estan enfocats?
A tot tipus d’edat i gent, fins hi tot a el fillets. Però la majoria de participants tenen entre 25-50 anys, tots interessats amb les plantes i la curació.
¿Es treballa i dona a conèixer el mon de les herbes i les plantes autòctones a les escoles?
Avui dia si, de cada vegada mes, però encara es podria fer més. Els organismes oficials s’hi haurien d’implicar més.

¿ Algun consell per quan anem pels pinars a cercar esclata-sangs o simplement per passejar?
A part de recollir bolets amb respecte es clar, intentar gaudir de la natura i ser agraïts amb ella, ja que només es fet de anar-hi i estar en contacte amb ella, ens ajuda a sentir-nos millor.
¿Algun projecte de futur?
Escriure sobre el llenguatge i l’aprenentatge de la natura. En podem aprendre moltes coses, si li prestem atenció.
Sr. Marc:
Una planta o flor... El lliri de la mar
Un lloc per viure... El camp de Menorca
Un valor a destacar... La voluntat
Un llibre... El Jardinero
Un music... El grup Luar na Lubre
Un desig... Viure sempre connectat i amb harmonia amb la natura

Toni Olives Camps

No hay comentarios:

Publicar un comentario